Forsinkelsen af en ny hjælpepakke til amerikanske økonomi er formentlig baggrunden for, at forbrugertilliden skuffer.

Det vurderer cheføkonom i Sydbank Søren V. Kristensen i en kommentar.

Den amerikanske forbrugertillid overraskede negativt i oktober efter et mindre fald til 100,9 fra 101,3 i september. Økonomer havde regnet med en stigning i forbrugertilliden til 102,0 ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News.

- Forbrugertilliden har også været holdt oppe af gunstige hjælpepakker til arbejdsmarkedet. I øjeblikket kæmper Kongressen for at få en ny hjælpepakke på plads. Det er dog en gevaldig udfordring, da det amerikanske præsidentvalg nærmer sig med hastige skridt. Vi vurderer fortsat, at Demokraterne og Republikanerne næppe bliver enige på denne side af valget, skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

Han peger på, at det kan blive dyrt og hæmme væksten, at forbrugerne må kigge langt efter ny stimulus under coronakrisen. Således risikerer skeptiske forbrugere og nødlidende virksomheder at sætte opsvinget efter coronanedbruddet i foråret i stå.

- Derfor skal både de amerikanske forbrugere, de danske eksportvirksomheder og de amerikanske butikker, som håber på en solid julehandel, krydse fingre for, at parterne alligevel snart når til enighed. Vi forventer dog som sagt ikke, at det sker. Derfor venter der nogle udfordrende måneder i USA, skriver Søren V. Kristensen.

Han vurderer, at hjælpepakken hurtigst kan vedtages, hvis Donald Trump vinder præsidentvalget, mens en gevinst til Biden og Demokraterne formentlig vil sikre den største pakke.

- I forhold til en hurtig hjælpepakke vil det efter vores vurdering kræve, at Trump beholder præsidentposten og Republikanerne fastholder flertallet i Senatet. Ved den konstellation vil der ikke være nogen, der sidder og venter på, at magten skifter hænder i løbet af januar 2021.

- Hjælpepakken vil sandsynligvis blive størst med Biden for bordenden og Demokratisk flertal i begge kamre. Det vil dog betyde, at hjælpepakken først lander engang efter vagtskiftet i januar, konstaterer Sydbanks cheføkonom.

/ritzau/FINANS