Coronakrisen og et stort dyk i oliepriserne i foråret har sat genopretningen af den pressede borerigsektor på pause.

Det har kunnet mærkes hos det danske borerigselskab Maersk Drilling, der dog så småt begynder at kunne skimte lysere tider, selv om coronapandemien langtfra har sluppet sit tag i en lang række lande verden over.

- Da bølge et ramte i foråret, gjorde olieselskaberne hvad de kunne for at holde på kontantbeholdningerne. Det har vi ikke set med denne bølge. Olieselskaberne har stadig de samme planer, som de havde før bølge to, siger Jørn Madsen, der er administrerende direktør hos Maersk Drilling.

MARKEDET ER BEGYNDT AT RØRE PÅ SIG

I løbet af foråret stod aktiviteten på et tidspunkt nærmest helt stille, da olieselskaberne, som er Maersk Drillings kunder, reducerede deres forventede investeringer i projekter. Det førte både til udskudte projekter og annullerede kontrakter på borerigge.

Dermed var det også begrænset, hvor mange der var på jagt efter en leverandør af borerigge. Siden det bratte ophold i aktiviteten er markedet nu igen begyndt at røre på sig, men i tredje kvartal havde det endnu ikke ført til en egentligt større efterspørgsel i markedet.

- Efter at kunderne besluttede sig for at lukke ret kraftigt ned efter udbruddet af covid-19, er de tilbage til at have det aktivitetsniveau, de havde for seks måneder siden, siger Jørn Madsen

- Vi ser faktisk, at aktivitetsniveauet på tilbudssiden er ganske høj i øjeblikket. Der er mange, der er ude at finde rigge til deres projekter, og vi har en hel del aktivitet på det område. Så på den måde ser det okay ud, lyder det også fra direktøren.

Der er dog også et "men". Markedet for borerigge har den seneste årrække været præget af en ubalance mellem udbud og efterspørgsel, som ikke har været til leverandørernes fordel. Og det har coronakrisen ikke gjort bedre.

- Overordnet set er markedet stadigvæk et sted, hvor der er for mange rigge, i forhold til hvad kunderne har behov for. Det har en negativ effekt på rateniveauet og udnyttelsesgraden i branchen, siger direktøren.

DIALOGEN OG NYE KONTRAKTER HAR EN OPLØBSTID

Hvis Maersk Drilling lander ny kontrakter med olieselskaberne inden for den nærmeste fremtid, kommer de formentligt ikke til at påvirke regnskabstallene i år.

Derfor indeholder selskabets prognose, der blev oppræciseret fredag morgen, også fortsat en antagelse om, at nye kontrakter ikke vil få effekt resten af året.

- Den type projekter, vi arbejder med, har en opløbstid, fra kontrakten bliver indgået, til den får en effekt. Men vi har en del gode kundedialoger, som vi regner med vil føre til en større backlog, siger Jørn Madsen.

Han henviser til Maersk Drillings omsætningsbacklog, der ved udgangen af tredje kvartal løb op i 1526 mio. dollar. Det er en del under niveauet på 2151 mio. dollar samme tid sidste år.

Dermed vil de nuværende kundedialoger også først blive forvandlet til en egentligt stigende efterspørgsel i løbet af næste år.

Ifølge topchefen er det for tidligt at give et mere konkret bud på, hvordan markedet og Maersk Drillings forretning udvikler sig i 2021.

På nuværende tidspunkt har det danske selskab en kontraktdækning for det nye år på 40 pct.

- Og som sagt har vi en række gode dialoger, der også vil gøre en god del. Vi vil få mere dækning, end det der er i øjeblikket. Det er klart at sige, siger Jørn Madsen.

GENOPRETNINGEN ER SLÅET ET ÅR TILBAGE

Dermed ser næste år ud til at tegne sig en del bedre end 2020, som Maersk Drilling og konkurrenterne ellers havde regnet med ville byde på fremgang.

I årets første måneder så det også ud til at stå klart, at 2019 ville udgøre bunden for markedet, der har været underdrejet i flere år.

- Udnyttelsesgraden og raterne hos os og i markedet var opadgående. Og så blev vi ramt af covid-19 og slået tilbage. Vi er i hvert fald blevet slået et år tilbage i tid allerede nu, siger Jørn Madsen om den ellers spirerende genopretning i markedet.

Han vil på nuværende tidspunkt ikke spå om, hvornår genopretningen i markedet igen får fat for alvor i kølvandet af pandemien.

- Det er lidt svært at sige, hvor lang tid der går. For hvornår kommer der en vaccine? Hvornår bliver verden mere normal igen?, lyder det.

Maersk Drilling, der på børsen er kendt som The Drilling Company of 1972, oppræciserede fredag morgen sine forventninger til hele 2020.

Selskabet venter nu et driftsresultat (EBITDA) før særlige poster på 275-300 mio. dollar mod den tidligere forventning om 250-300 mio. dollar.

Oppræciseringen skyldes, at nogle af selskabets sparetiltag har vist sig at få en effekt på indtjeningen hurtigere end først antaget.

/ritzau/FINANS