Vestas' foreløbige tal for fjerde kvartal er en skuffende omgang, der vidner om de udfordringer, som vindmølleproducenten har haft i det forgangne år, hvor covid-19, højere råvarepriser og propper i forsyningskæderne har lagt pres på driftsresultatet.

De foreløbige tal bærer dog også et enkelt lyspunkt i form af stigende priser per megawatt (MW), påpeger Jacob Pedersen, der er aktieanalysechef i Sydbank, over for MarketWire.

Omsætningen på 4,6 mia. euro i kvartalet og 15,6 mia. euro for året var skuffende og kommer som følge af udskydelse på grund af covid-19 samt propper i forsyningskæderne. På samme måde er prognosen for EBIT-margin før særlige poster for 2022 på 0-4 pct. noget under, hvad Jacob Pedersen havde ventet i 5 pct.

Vestas øgede i fjerde kvartal sin pris per MW til 0,86 mio. euro og 0,83 mio. euro for året. Det vidner om, at Vestas er i gang med at løfte priserne for at opnå rentabilitet i 2023.

- Al mulig grund til at se positivt på de ordrer, der bliver vundet. Det ser ud til, at Vestas er i gang med at hæve priserne, og at det i hvert fald delvist er lykkedes, siger aktieanalysechefen.

Det tyder på, at industrien søger at hæve priserne for at sikre en højere rentabilitet. I deres regnskaber har konkurrenter som Siemens Gamesa og GE flaget for, at man i fremtiden vil være mere selektiv med ordreindgangen for netop at sikre en højere rentabilitet.

- Alt peger mod, at næste skridt i industrien er at få løftet priserne markant, så 2023 kommer til at reflektere et langt højere prisniveau på ordrerne og dermed også en lang bedre rentabilitet i 2023, lyder forventningen fra Jacob Pedersen.

Vestas-aktien har sammen med størstedelen af det danske C25-indeks fået en svær start på året, hvor vindmølleproducenten er dykket 17,0 pct. Også 2021 var svær for Vestas.

Selv om de stigende møllepriser vidner om rentabilitet i fremtiden, hælder de foreløbige tal mest til den negative side, mener aktieanalysechefen, der vurderer, at Vestas-aktien fortsat er dyr, da der er indregnet forventninger til et væsentligt højere indtjeningsniveau i fremtiden.

- I et miljø, hvor investorerne ikke er superglade for de dyre aktier, kan Vestas-aktien også få det svært i dag. Der er ingen tvivl om, at der er mest vand på møllen for pessimisterne i den her meddelelse, lyder konklusionen.

.\\˙ MarketWire