Det er vigtigere med de rigtige ordrer og de rette priser, end det er at tage markedsandele.

Det er meldingen fra Henrik Andersen, der er administrerende direktør i Vestas, på en telekonference onsdag, efter at selskabet har offentliggjort foreløbige regnskabstal for 2021 og en nedjustering af forventningerne.

Her har selskabet rapporteret en rekordomsætning, men har udsigt til lavere en lavere driftsmargin (EBIT). Samtidig bød fjerde kvartal på en markant lavere ordreindgang, end analytikere på forhånd havde forudset, mens priserne omvendt blev hævet.

- Vi endte lavere i fjerde kvartal på ordreindgangen, der påvirkede niveauet for det fulde år, som endte på 13,9 gigawatt (GW), siger Henrik Andersen på telekonferencen.

- Hvis der er et valg, så handler det om at få de rigtige ordrer - hellere end fokus på markedsandele, tilføjer han.

Ordreindgangen var i fjerde kvartal 2021 på 2,5 mia. euro, mens den var på 4 mia. euro i det tilsvarende kvartal året før.

VIL HÆVE PRISER

På prissiden øgede Vestas i fjerde kvartal sin pris per MW til 0,86 mio. euro og 0,83 mio. euro for året. I fjerde kvartal 2020 var den gennemsnitlige pris 0,74 mio. euro per MW.

- Der er ingen tvivl om, at vi hæver priserne, og vi laver de priser, som også afspejler de nuværende omkostninger, som kræves for at levere vores løsninger til kunderne og være profitable, siger Henrik Andersen.

- Vi er glade for den ASP (gennemsnitlige salgspris, red.), vi fik i fjerde kvartal. Ellers havde vi ikke taget de ordrer, siger han videre.

Han retter samtidig en appel til industrien og forsyningskæden inden for vedvarende energi, som han opfordrer til at vise forståelse for den nuværende situation. Han ønsker dog ikke at kommentere direkte, hvordan konkurrenterne forholder sig.

Vestas offentliggør endeligt årsregnskab for 2021 den 10. februar.

SER LAVERE DRIFT I 2021

Ser man på de foreløbige tal, sænker Vestas selskabets forventninger til 2021, der nu ventes at give en lavere driftsmargin end tidligere.

Vindmølleproducenten ser en EBIT-margin før særlige poster på 3 pct., mens der efter den seneste nedjustering i starten af november sidste år var ventet 4 pct.

Den oprindelige forventning, der blev givet fra årets start, lød på 6-8 pct. Analytikerne havde forudset 4,1 pct., viser konsensus blandt 16 analytikere, som Vestas har indsamlet 18. november - og altså efter nedjusteringen i november.

De foreløbige tal viser desuden, at omsætningen er landet på 15,6 mia. euro for året. Det sniger sig netop inden for prognosen om et samlet salg på 15,5-16,5 mia. euro fra Vestas.

.\\˙ MarketWire