Nogle muligheder opstår kun én gang, og derfor er Royal Unibrew klar til at slå til og igen kaste sig ud i et opkøb, hvis den rette mulighed byder sig, fortæller topchef Lars Jensen.

Meldingen kommer på trods af forhøjet gæld i bryggerikoncernen, der stammer fra netop opkøb, og midt i en tid med høje renter, som lægger yderligere pres.

- Vi er ikke på aktiv jagt efter at få store nye projekter ind, men er nødt til at være realistiske omkring, at hvis der opstår muligheder med nogle af de her aktiver, som typisk er familieejede, og som står på top 5-listen hos os, så bliver vi nødt til at tage diskussionen. Det skal vi gøre, når den er der, fordi den kommer måske kun én gang i en virksomheds historie, Men vi søger ikke aktivt, siger Lars Jensen til MarketWire.

- Vores gældsniveau er i den høje ende i forhold til at være forsigtig, men det er ikke noget, der gør os nervøse i forhold til det cashflow, vi genererer, siger han og henviser til et cashflow på 755 mio. kr. i de første tre måneder af 2023.

- Selvfølgelig skal man så også have med i ligningen, at renteniveauet er ret højt, og når det er det, så er det god skik med en lidt lavere gæld, siger han.

SER "RELATIVT HURTIGT" GÆLD KOMME NED

Selskabets målsætning er at have en gearing på maksimalt 2,5 gange nettogælden divideret med EBITDA, mens den lige nu ligger på 3,1. Ideelt set vil selskabet samtidig gerne have den endnu længere ned på 1,5.

- Vi er en meget cash-genererende maskine, så det vil gå relativt hurtigt, at komme ned på 2,5, siger Lars Jensen.

Han afviser i samme ombæring at sætte tal på, hvor lang tid han betegner som "relativt hurtigt".

- Vi siger, at vi ikke permanent bør ligge over 2,5 pct., så der vil vi skynde os at komme under. Der har vi ikke så langt, siger Lars Jensen.

- Hvis vi skal blive ved med at vokse uorganisk - altså via opkøb - så skal vi have noget finansiel fleksibilitet. Der skal man ned og ligge i et spænd på 1,5-2 pct., hvis vi også skal have strategisk fleksibilitet, siger han.

OPKØB I HOLLAND OG ITALIEN

Royal Unibrew har senest købt Vrumona i Holland og San Giorgio i Italien.

Den rentebærende gæld er vokset til 6,5 mia. kr. ved udgangen af kvartalet, som er 1,7 mia. kr. mere end tre måneder forinden. I den mellemliggende periode har Royal Unibrew lukket købet af Vrumona, hvor betalingen dermed tegner sig for størstedelen af den forhøjede gæld, der tynger i en periode med høje renter.

Royal Unibrew har undervejs solgt en aktiepost på 430.000 egne aktier med et provenu på omkring 250 mio. kr., der også er blevet brugt til at finansiere købet af Vrumona samt det italienske bryggeri San Giorgio.

I forbindelse med overtagelsen af Vrumona meddelte Royal Unibrew, at man ville sætte aktietilbagekøb i bero.

Topledelsen har hertil afvist, at det vil blive aktuelt med en kapitalforhøjelse, og kalder det for tidligt at se nærmere på udbyttepolitikken, der fastlægges af bestyrelsen.

Royal Unibrew har en politik om at udbetale 40-60 pct. af nettooverskuddet, og den politik er der ikke ændret ved, lyder det fra topchef Lars Jensen.

Aktuelt venter analytikerne, at Royal Unibrew vil udbetale et udbytte på 14,50 kr. per aktie for 2023, viser tal fra Bloomberg.

Royal Unibrew har kun en enkelt gang droppet at udbetale udbytte, og det var netop i forbindelse med et opkøb, da bryggeriet tilbage i 2013 overtog Hartwell. Dengang blev beslutningen kommunikeret i forbindelse med annonceringen af handlen.

.\\˙ MarketWire