Den amerikanske økonomis primære vækstmotor summer fortsat lystigt. Det indikerer fredagens tal for detailsalget, der steg med 0,3 pct. i oktober og dermed overgik økonomernes forventning om en vækst på 0,2 pct. ifølge Bloomberg News.

Den positive udvikling lover godt for den økonomiske vækst. Det skyldes, at privatforbruget udgør omkring 70 pct. den samlede økonomi, konstaterer makroanalytiker i Sydbank Kim Blindbæk.

- Vi forventer, at forbrugerne vil fortsætte med at holde liv i den amerikanske økonomi. På det seneste har vi nemlig set en mindre opblomstring i de økonomiske nøgletal fra USA. Samtidig skabes der fortsat nye arbejdspladser måned for måned, skriver Sydbank-analytikeren i et notat.

Han mener, at dagens detailsalgstal kan forstærke den amerikanske centralbanks opfattelse af, at økonomien er på rette spor. Ender det samtidig med en delaftale mellem USA og Kina på handelsområdet, kan det alt i alt mindske behovet for yderligere rentenedsættelser.

- Vi forventer, at den amerikanske centralbank ser tiden an i den kommende tid og holder renten i ro på rentemødet i december, skriver Kim Blindbæk og fortsætter:

- Vi forventer dog, at den amerikanske økonomi vil fortsætte med at bremse lidt op i den kommende tid. Derfor venter vi tre rentenedsættelser yderligere i det kommende år. Det vil dog kræve en forværring af de økonomiske nøgletal.

/ritzau/FINANS