Den franske bilproducent Renault har endeligt indgået en aftale om en ny kreditfacilitet på 5 mia. euro, svarende til lidt over 37 mia. danske kr.

Kreditfaciliteten er en del af en aftale med en gruppe banker som BNP Paribas, Crédit Agricole, HSBC France, Natixis og Société Générale.

Den franske stat bakker op om aftalen, og staten garanterer for op til 90 pct. af det totale beløb, som Renault bruger af faciliteten. Det fremgår af en pressemeddelelse tirsdag.

Kreditfaciliteten kan udnyttes både delvist eller på én gang frem til nytår.

Ifølge den franske bilproducent vil kreditfaciliteten hjælpe selskabet med at sikre, at det lever op til likviditetskravene i en uforudset krise.

Bilproducenter verden over er blevet hårdt ramt af coronakrisen, der først stoppede produktionen i Kina, hvor virusset udsprang fra.

Siden bredte det sig til blandt andet Europa og USA, hvor regeringer iværksatte historiske nedlukninger for at inddæmme smitten.

Renault klarede sig heller ikke strålende, før coronapandemien ramte. Selskabet var blandt andet ramt af svigtende salg på flere store markeder.

Sidste år faldt det samlede salg med 3,3 pct. til 55.537 mio. euro.

Samtidig faldt driftsindtjeningen til 2105 mio. euro i 2019 fra 2987 mio. euro i 2018. Det betød, at overskudsgraden i samme periode skrumpede til 4,8 pct. fra 6,3 pct.

Det amerikanske vurderingsbureau Moody's sænkede efterfølgende Renaults kreditvurdering til junk-status. Mere præcist blev ratingen sat ned til "Ba1" fra "Baa3".

Det globale virusudbrud har siden sat sine tydelige spor i årets første kvartal hos Renault, der måtte se sin omsætning falde med hele 19,2 pct. i kvartalet til 10.125 mio. euro.

Det viste regnskabet for januar, februar og marts i år, der blev offentliggjort i slutningen af april.

Coronakrisen havde også tidligere fået Renault til at droppe at udbetale et udbytte til aktionærerne i 2020, og samtidig suspenderede selskabet forventningerne til hele året.

I sidste uge annoncerede den franske koncern også en række nye sparetiltag, da bilproducenten vil spare milliarder de kommende år.

I en ny plan lagde selskabet op til at eliminere tæt på 15.000 job på verdensplan og at nedbringe produktionsomkostningerne med en femtedel.

Ifølge Renault skal der skabes besparelser på 2 mia. euro over en treårig periode.

Renault-aktien brager frem med 7,4 pct. onsdag formiddag, men siden årsskiftet er aktien dykket næsten 45 pct.

/ritzau/FINANS